Fietsershand

Wat is het? 

De menselijke anatomie is een prachtig fenomeen waar veel over te leren en te ontdekken valt. Vandaag nemen we een kijkje naar de elleboogzenuw (nervus ulnaris) en de blessure die door overbelasting op deze zenuw ontstaat, namelijk de fietsers-hand. Komt een fietsers-hand alleen voor bij wielrenners? Hoe herkent u deze klacht en hoe kunt u deze blessure het beste laten behandelen?

Wat is een fietsers-hand?
De naam zegt het al! Deze blessure ontstaat door langdurig met de handen een leunende beweging te maken, in combinatie met een sterke buigstand van de polsen. Een buiging waarbij het lijkt alsof u een stuur vastpakt. Er wordt extra druk op de zenuw geplaatst, waarbij de bloedvaten en zenuwen worden afgekneld. Dit heeft pijnlijke, tintelende en gevoelloze handen als gevolg.

Een fietsers-hand komt vooral voor bij het wielrennen op lange afstanden en bij overmatig of nou juist te weinig training, maar het kan ook ontstaan bij karate, tennis en honkbal (tijdens het vangen). 

Oorzaken voor een fietsers-hand zijn:

Forse handarbeid met een regelmatige krachtige buig- en strekbewegingen van de elleboog.
Een breuk van de pols, cyste vanuit het gewricht of door een trombose in een bloedvat langs de zenuw in de tunnel.
Verschijnselen van een fietsers-hand
De blokkade van de elleboogzenuw (nervus ulnaris) kan een vervelend, pijnlijk en tintelend gevoel aan de pinkzijde van de hand geven. Dit gevoel trekt door naar de ringvinger en de handrug. Dit noemen we paresthesieën. Wanneer de zenuw een langere tijd onder druk staat, ontstaat er ook vaak gevoelsvermindering en krachtsverlies in de hand. Zodra er langdurige klachten zijn, kan er in extreme gevallen sprake zijn van spierverval. 

Voorkomen en behandeling van een fietsers-hand
Door het wegnemen van de druk op de hand, zullen de meeste klachten vanzelf wegtrekken. Bij de revalidatie kan het enkele minuten tot enkele dagen duren voordat de klachten wegtrekken. In ernstige gevallen kan het echter ook voorkomen dat het enkele maanden kan duren voordat de blessure volledig hersteld is. Het kan echter voorkomen dat klachten langer blijven dan gedacht, hoeveel rust u ook neemt. In dit geval is het verstandig om onze gespecialiseerde handfysiotherapeut Hendrik Kuiken te raadplegen.

Fietsers-hand door wielrennen 
Om een fietsers-hand bij het wielrennen te voorkomen is een goede houding op de fiets en een juiste afstelling van de fiets essentieel. Harder trappen heeft ook effect om tintelende vingers te voorkomen. Wanneer u harder begint te trappen, trekt u ook harder aan de fiets waardoor uw grip verstevigt. Probeer ook regelmatig van handpositie te wisselen tijdens een fietstocht om de blessure te voorkomen.

AANMELDEN

Vul hiernaast je gegevens in en wij nemen z.s.m. contact met je op en doen dit in ieder geval binnen 24 uur.

Jouw gegevens