Oedeemtherapie

ZWELLING

Veel mensen hebben wel eens last van dikke armen en/of benen door ophoping van vocht. Voor velen is dat een tijdelijke zaak. Bijvoorbeeld aan het eind van de dag als men wat meer gestaan heeft, dan staat de rand van de sokken in je benen of zit er een rand om de enkel. Meestal is dat de volgende ochtend verdwenen.
Als dit niet verdwijnt dan kan er een probleem ontstaan dat veel verder gaat dan alleen maar een ophoping van water(oedeemvocht). Al het ophopen van water in het weefsel noemen we oedeem.

Gewoonlijk wordt het vocht voor 90% afgevoerd door de aders naar de nieren en de blaas. Ook verdwijnt veel vocht via de ademhaling(bij uitademen adem je naast lucht ook waterdamp uit). De aderafvoer wordt ondersteund door de lymfevaten. Deze vaten bevinden zich door het gehele lichaam en monden uit in lymfeknopen. Deze knopen hebben een filterende werking en vormen een onderdeel van het afweersysteem. Uiteindelijk monden de lymfevaten uit onder de sleutelbeenderen in halsaders.(anatomie)   

MEER LEZEN...

Eiwitten

Naast de afvoer van water verzorgen de lymfevaten ook de voor de afvoer van de gelekte bloedeiwitten in het weefsel. De problemen ontstaan meestal als de afvoer van de aders en/of lymfvaten bemoeilijkt worden. Dit kan velerlei oorzaken hebben.
Enkel voorbeelden zijn:
- Lymfklieren zijn verwijderd door een operatie.
- Trombose in een been.
- Operatie van bloedvaten
- Bestralen van weefsel(nabehandeling bij kanker)
- Een ongeval
- (Lymfo)Lipoedeem

Bij oedeemproblematiek kan de huisarts of specialist besluiten om de behandeling in handen te geven van een oedeem-therapeut. De oedeem-therapeut heeft verschillende mogelijkheden bij de hand om het oedeem aan te pakken. Dit zijn:
- Compressie (met zwachtels, kousen, medical taping)
- Gerichte oefentherapie
- Manuele lymfdrainage
- Gerichte voorlichting en advisering

MEER LEZEN...

AANMELDEN

Vul hiernaast je gegevens in en wij nemen z.s.m. contact met je op en doen dit in ieder geval binnen 24 uur.

Jouw gegevens

Versturen

FysioFit Actief is het centrum voor fysiotherapie, wellness en sport in Renkum en Heelsum. Je bent van harte welkom op de Bart Crumstraat 20 in Heelsum.

Aanmelden voor handige GEZONDHEID TIPS

Blijf op de hoogte. Je kunt je altijd definitief afmelden. We respecteren jouw privacy.

Aanmelden
Locatie

Bart Crumstraat 20
6866 AC Heelsum
Tel. 0317-313716
E-mail: info@fysiofitactief.nl