FysioFit4Kids

Gezond bewegen en eten kun je leren.

OVERGEWICHT

Heb jij overgewicht of heeft jouw kind overgewicht? Merk je snel kortademigheid? Ben je veel moe? Kost het je moeite om gezond te eten? Kun je meer beweging gebruiken? Lees dan door.

CIJFERS

Bijna 14% van de jeugd heeft overgewicht
Van de kinderen van 4 tot en met 17 jaar oud had 13,5% in 2017 overgewicht, waarvan 2,8% obesitas. Jongens van 4 tot en met 11 jaar hebben vaker overgewicht dan meisjes. Bij obesitas is dat andersom. In de leeftijdsgroep 12 tot en met 17 jaar komt zowel overgewicht als obesitas meer voor bij meisjes dan bij jongens. 

GEVOLGEN

Overgewicht bij kinderen leidt nu en later tot gezondheidsproblemen
Kinderen met (ernstig) overgewicht hebben meer kans op gezondheidsproblemen, zowel op jonge als op latere leeftijd (Sherry & Dietz, 2004). Ze hebben bijvoorbeeld een grote kans op glucose-intolerantie, verhoogde bloeddruk en hypercholesterolemie (Freedman et al., 1999). Kinderen met obesitas lopen op latere leeftijd meer risico op hart- en vaatziekten. Wanneer iemand al vanaf jonge leeftijd overgewicht heeft, zijn de gezondheidsgevolgen op latere leeftijd extra groot. Er zijn aanwijzingen dat de duur van overgewicht een extra risico betekent voor bijvoorbeeld het ontwikkelen van diabetes mellitus type 2 (Kemper et al., 1999).


KINDEREN EN TIENERS MET OVERGEWICHT SLECHTER IN HUN VEL

Dikke kinderen hebben vaak te maken met stigmatisering, vooral meisjes (Tang-Péronard & Heitmann, 2008). Hierdoor hebben zij meer kans op een lagere zelfwaardering en daarmee samenhangende psychosociale problemen, zoals eenzaamheid, verdriet en gespannenheid (Strauss, 2000). Tieners met obesitas zitten slechter in hun vel en hebben vaker suïcidegedachten (van Wijnen et al., 2010). Ook hier zijn oorzaak en gevolg onduidelijk. Het kan zijn dat zij door hun sombere gevoelens meer zijn gaan eten, waardoor obesitas juist het gevolg is en niet de oorzaak (van Strien et al., 2009).

(Bron:www.volksgezondheidenzorg.info)

GESUPERVISIEERDE KRACHTTRAINING
Tieners hebben baat bij krachttraining tijdens de gymlessen op school, gecombineerd met maandelijkse informatiesessies over gezond en actief leven. Dit blijkt uit onderzoek van Maastricht UMC+.
Het onderzoek werd gehouden onder bijna zevenhonderd jongeren tussen de 11 en 15 jaar. Het blijkt dat de combinatie van 15 tot 30 minuten krachtoefeningen tijdens de gymlessen en een motivatieprogramma – vastgesteld in het schoolprogramma – invloed heeft op de lichaamssamenstelling van tieners en hun dagelijkse lichamelijke activiteit. Zij zijn een stuk actiever en hebben binnen een jaar een afname van 1,6 procent in vetmassa.
Onderzoeker Gill ten Hoor van het Maastrichtse instituut Nutrim: ‘Dit verkleint de kans op diabetes en cardiovasculaire ziektes. Zeker als je dit op het lange termijn zou voortzetten.'
Obsesitas
Het programma is goed uit te voeren voor jongeren met obsesitas. ‘Zij hebben meer vet- en spiermassa, waardoor ze gemiddeld sterker zijn. Als je ze laat touwtrekken, denken anderen al snel: je wint vanwege je gewicht. We hebben oefeningen aangeboden, zoals het gooien van een zware bal, die alleen hun spiermassa aanspreekt. Zo komt de nadruk meer op hun kracht te liggen dan op hun gewicht.’

 PROGRAMMA FYSIOFIT4KIDS

Met ons team (fysiotherapeuten, fitnessinstructeur en leefstijlcoach) hebben wij een 12 weeks programma gemaakt, bestaande uit:

- 1 familie informatie bijeenkomst Datum:11-03-2018 Tijdstip: 19.00 uur. Beweeg- en voedingsadviezen voor het hele gezin, gezond leven doe je samen.

- 2 testmomenten, nader te bepalen.

- 24 begeleide trainingsmomenten van 45 min., woensdag en vrijdag van 16.30-17.15 uur.

- 1 evaluatie bijeenkomst, nader te bepalen.

WAT LEVERT HET OP

---> betere conditie

---> meer spierkracht

---> meer zelfvertrouwen

---> gezondere leefstijl voor de toekomst

---> minder kans op hart- en vaat ziekten

---> minder kans op diabettus type 2

IN AANMERKING KOMEN

Ieder kind tussen 12-17 jaar met overgewicht komt in aanmerking voor deze training. 

BEPERKT PLEK

Er is slechts plek voor 8 kinderen om de intensieve en kwalitatieve begeleiding te garanderen.

KOSTEN

Het hele traject kost €180 incl.btw per kind.

VERVOLG

Na het volgen van dit traject is er de mogelijkheid om 1x per week de training te blijven continueren.   

FysioFit Actief is het centrum voor fysiotherapie, wellness en sport in Renkum en Heelsum. Je bent van harte welkom op de Bart Crumstraat 20 in Heelsum.

Aanmelden voor handige GEZONDHEID TIPS

Blijf op de hoogte. Je kunt je altijd definitief afmelden. We respecteren jouw privacy.

Aanmelden
Locatie

Bart Crumstraat 20
6866 AC Heelsum
Tel. 0317-313716
E-mail: info@fysiofitactief.nl